Bilden visar Jon Kjetil Jutulstad.

Nytt namn för nya, internationella planer

Kvalitetsprodukter och god kundservice har fått kunder i flera länder att vilja använda produkter från Trysil Maskin AS. Redan med kunder från hela världen letar företaget nu efter ett varumärke som fungerar bättre även över nationsgränserna och vd för Trysil Maskin Jon Kjetil Jutulstad är exalterad över det internationella intresset för deras produkter.

– Vi planerar att byta namn nästa år till Trysil RMM, som står för Trysil Road Marking Machines, eftersom detta fungerar bättre internationellt i takt med att vi successivt får fler kunder i andra länder, förklarar Jutulstad.

Idag finns Trysil Maskin fysiskt i Norge, Finland och Sverige, med svenskt läge i Falun och finskt i Kajana. Företaget har arbetat från Trysil i 40 år, och startade sin verksamhet från Finland 2020. Sverigeanläggningen har precis startat och kommer formellt att öppnas nästa år.

”Vi har redan flera internationella kunder i ett antal länder, men vi vill göra vårt namn och varumärke mer anpassat till den internationella marknaden. Vi har redan kunder i Australien, Argentina, England och Italien, för att nämna några, säger Jutulstad.

Deras produkter är främst designade för kunder som behöver vägmarkeringsutrustning, vilket är ett internationellt behov. Även om de expanderar till andra länder kommer de att se till att alla deras befintliga kunder i Norden fortfarande får den goda service de är vana vid.

Exempel på hur de gör denna internationella insats är genom deras flerspråkiga webbplatser. Deras engelska sajt har precis lanserats och de kommer successivt med norska, svenska och finska hemsidor med nya domäner och design.

Även om produkterna är ungefär likadana säger Jutulstad att det finns vissa skillnader som man måste ta hänsyn till när man arbetar med kunder från olika länder.

”Det är väldigt viktigt att lyssna noga på vad kunden säger, och vara medveten om geografiska skillnader. Även om maskinerna är i stort sett likadana anpassar vi oss efter lagar och regler i de länder kunderna verkar ifrån, förklarar Jutulstad. – Det kan vara lokala föreskrifter för skyltar, belysning, var ratten sitter och andra detaljer som gör det viktigt med en bra dialog.

Dessutom påpekar Jutulstad hur det tar cirka sex veckor att transportera en maskin från Norge till Australien. Detta avstånd gör det ännu viktigare att utrustningen matchar specifikationerna, eftersom det kommer att vara komplicerat och tidskrävande att åtgärda problem från andra sidan jorden. Detta verkar dock inte vara något problem för Trysil Maskin.

– Allt fungerar väldigt bra. Vår kund i Australien har beställt fyra lastbilar som för närvarande är i bruk och vi färdigställer nu ytterligare två som ska levereras i januari. De har blivit en stor kund hos oss, säger Jutulstad.

Dessutom säger Jutulstad att de är entusiastiska över den engelska marknaden, eftersom de precis har levererat sin första maskin till dem. Detta är en Trafficprinter som används för att skriva vägsymboler, som huvudsakligen tillverkas för hand över hela världen idag.

”Vi har kommit fram till en produkt som kan automatisera den här processen, som vi har arbetat med i cirka 10 år. Vi har skickat en till England, en till Finland och fyra till Sverige hittills och vi ser att det här är en produkt med mycket internationell potential, säger Jutulstad.

Längre på vägen säger Jutulstad att även Trysil Maskin ser USA som en potentiell marknad. Han berättar också hur det har varit en spännande resa att ta det som en gång var ett lokalt företag internationellt.

– Trysil är inte nödvändigtvis känt för industriproduktion, utan mer för sin natur och skidort, vilket gör det väldigt roligt att vara med i en sådan process, säger Jutulstad.