bilden visar en grupp människor på en mess i USA.

”Vi har den bästa partnern inom MRL – Kan vara början på ett äventyr för Trysil RMM”

Jon Kjetil Jutulstad, VD på Trysil RMM, är stolt över att äntligen fått ett stabilt fotfäste i USA och Kanada med det nyligen undertecknade kontraktet med MRL för Trafficprinter-tekniken. ”Vi har valt den bästa partnern inom vägmarkeringsutrustning . MRL är den största aktören i USA. Om vi lyckas med detta kommer det att bli banbrytande inom vägmarkeringsbranschen i USA. Det här är förmodligen världens största marknad för vägmarkeringar och kan bli början på ett äventyr för oss”, säger Jutulstad. MRL och Trysil RMM undertecknade ett formellt avtal om samarbete Bara ett par veckor före ATSSA-kongressen i Phoenix, USA.

MRL entusiastisk

”Det ger oss fotfäste i USA och det var viktigt att avsluta affären innan kongressen för att kunna ställa ut tillsammans. MRL var också väldigt entusiastiska”, säger han. När ATSSA ägde rum i slutet av februari 2023 hade MRL och Trysil RMM montrar sida vid sida i den stora mässhallen. Jutulstad berättar också att Trysil RMM väckte stor uppmärksamhet när de visade ”The Piano”, som är den del av Trafficprinter som gör trycket. ”Vi var stjärnan i showen genom att ha helt ny teknik. Många var intresserade av vad vi hade att visa. Samtidigt skulle de vilja se ”The Piano” monterat på en lastbil för att förstå hur det faktiskt fungerar”, understryker han.

Måste ge rätt intryck

Att bygga en demobil är en central del av det formella avtalet. MRL anpassar en lastbil i USA, för att göra den redo för montering av printerutrustningen i Norge. Sedan skickas fordonet tillbaka till MRL i USA. ”Vi gör det så här nu eftersom det är väldigt viktigt att få ihop en bra lastbil. Vi kommer också att ta kontroll och kontrollera om den gör ett ordentligt jobb för att ge rätt intryck när vi gör demonstrationer i USA. Under denna period kommer MRL att skicka folk till oss och vi kommer att skicka folk att följa till dem. Demobilen kommer att stå klar till hösten och kommer att turnera i USA hela nästa år”, säger Jutulstad. Under kommande affärer med beställningar och senare leveranser kommer monteringen inte att ske i Norge. Det kommer att skickas en Trafficprinter-monteringssats till USA för att monteras på MRL-lastbilar där.

Ökad trafiksäkerhet

VD:n säger också att en av egenskaperna som gör folk intresserade av tekniken är att Trysil RMM:s teknik ger ökad trafiksäkerhet. ”När vi skriver ut pilar, bokstäver och markeringar gör vi det med maskiner, medan de flesta idag gör det för hand. När du gör vägmarkering inifrån lastbilen tar vi bort personen från vägen. Detta är en viktig säkerhetsåtgärd eftersom det finns många allvarliga olyckor med skadade bland dem som gör vägmarkering för hand. På så sätt får vi människor upp ögonen för säkerhet”, säger han. ”Det är också svårt att få tag på nyanställda eftersom jobbet anses farligt och med låg status av många. Jag skulle vilja tro att det har lite mer status och är lite mer spännande för dagens ungdomar att sitta inne i lastbilen med hjälp av tekniska lösningar för att göra jobbet”, säger Jutulstad.

Även i Norden

Samtidigt påpekar han att trafiksäkerhet och vägmarkeringar också är något man kämpar med i Norden, för fortfarande görs mycket av vägmarkeringen för hand även här. ”Vi har en bra timing för att komma med den här typen av teknik nu. De flesta myndigheter och entreprenörer har hög uppmärksamhet på trafiksäkerhet, därav det stora intresset för vad vi gör och hur vi gör saker. Förutom säkerhetsaspekten är Trafficprinter också kostnadseffektiv. Jag tror att vi är på rätt väg med det här för tillfället”, avslutar Jutulstad.

MRL FAKTA:

MRL är ett företag placerat i Montana som är specialiserat på att bygga och distribuera vägmarkeringsmaskiner. De är de ledande tillverkarna i denna industri i Nordamerika. MRL kommer att montera Trafficprinter på MRL-lastbilarna