bilden visar en bil

Resan till det förlovade landet

Allt är lite större i USA. Vägarna är bredare, broarna högre och trafiken något mer komplex. Det finns en enorm maskineri som arbetar bakom kulisserna på färdiga vägar, och dessa dagar tar sig Trysil RMM in i denna vidsträckta landskap för att hjälpa till att säkerställa att vägar kan färdigställas under säkrare förhållanden för vägarbetarna. Vi närmar oss nu en viktig milstolpe!

 

Ett steg närmare framtiden

En Trafficprinter® för den amerikanska marknaden håller på att färdigställas dessa dagar. I början av november 2023 skickades de färdiga tryckardelarna med båt till USA. Efter nästan en månad till havs anlände de samtidigt som ett team på fyra personer från Trysil RMM, som tillsammans med vår partner i USA, MRL, skulle montera allt på en ny lastbil. ”För den nordiska marknaden monterar vi allting här i Trysil,” förklarar Jon Kjetil Jutulstad, VD för Trysil RMM, ”men den här gången har vi valt en något annorlunda väg. Eftersom vi inte använder samma typ av lastbilar bestämde vi oss för att det skulle vara bäst om MRL beställde lastbilen innan vi anlände, och sedan kunde våra killar montera vår utrustning i USA. På så sätt får både Trysil RMM och MRL lära känna varandra och det vi sätter samman bättre, så att vi på sikt kan optimera leveranserna för den amerikanska marknaden.”

Jon Kjetil pratar om en bransch där man inte har kunnat dra nytta av den teknologiska utvecklingen som sett i andra områden. Resultatet är att många fortfarande arbetar manuellt, vilket i sin tur skapar farliga trafiksituationer för dem som dagligen arbetar mitt i vägen. ”En Trafficprinter® kommer att göra vägmarkering till ett säkert yrke och göra det lättare för våra kunder att rekrytera personal för att utföra jobbet.”

bilden visar en bil under konstruksjon og folk fra Trysil RMM

Startskott i februari

De fyra som reste över för att installera den nytillverkade utrustningen kom hem med nya erfarenheter och lämnade en Trafficprinter® redo för tester hos MRL. Under det nya året finns gott om tid för att säkerställa att allt fungerar som avsett innan den verkliga testet kommer i februari. Detta är när fordonet kommer att visas för en gemensam amerikansk industri på årets stora mässa i San Diego, något som Jon Kjetil utan tvekan ser fram emot. ”USA är en enorm marknad, och vi hoppas att de välkomnar oss med samma entusiasm som vi har sett både i Sverige och Finland! Resan hit har varit lång, och vi har investerat mycket tid och energi för att komma dit vi är idag.”

Som tur är har Trysil RMM hittat en bra partner i MRL. Med ett gemensamt mål att lyckas tillsammans har uppsättningen och framstegen följts genom veckovisa tekniska möten. ”Vi är glada över att ha träffat ett företag med kunniga och jordnära människor som passar bra ihop med oss,” säger Jon Kjetil och tillägger att MRL:s ledning kommer att besöka Trysil i januari. ”Vi tycker att det säger ganska mycket om vilken typ av partner vi har fått och den investering vi gör i varandra.”

Efter det stora mässdebuten kommer fordonet att vara en del av en vägshow där målet är att visa det i flera av Amerikas stater. ”I USA har ni  separata vägmyndigheter med individuella regler i varje stat, så tillsammans med MRL kommer vi att resa runt på kontinenten och presentera våra lösningar för vägmyndigheter och entreprenörer. Vi börjar i Kalifornien, som är en banbrytande stat, och sedan tar vi en stat i taget därifrån!” säger Jon Kjetil.

Nu är det verkligen spännande; att se om USA är lika intresserade av detta nya sätt att göra vägmarkering som de vi möter i de nordiska länderna. I vilket fall som helst är Trysil RMM:s mål helt klart – ett långt och bra partnerskap med MRL med målet att göra vägmarkering säkrare och mer effektiv för alla!

bilden visar en bil