Bilden visar Geir Storjordet och en historisk vägmarkeringmaskin.

Hemligheten bakom fyrtio år i näringslivet

Januari 2022 fyller 40 år för Trysil RMM AS. Verkställande direktör Jon Kjetil Jutulstad beskriver en spännande resa fram till där de är idag, med ökat internationellt intresse under de senaste åren. Den bästa delen av historien kan vara hur själva grundaren av Trysil RMM, den nu 90-årige herr Geir Storjordet, fortfarande kan följa den många utvecklingen inom Trysil RMM från sitt eget hem, alldeles intill kontoret.

 

”Jag jobbade på ett företag i Oslo, det var där jag började jobba med vägmarkeringsmaskiner. Efter en tid bestämde jag mig för att flytta tillbaka till min hemstad Trysil”, berättar Storjordet.

 

Resan börjar

När Storjordet flyttade till Trysil i slutet av 70-talet startade han Trysil RMM. Sommaren därpå, arbetande från ett kontor som också var hans sovrum, fick Storjordet plötsligt en stor order på 11 maskiner. Det var här verksamheten verkligen tog fart och han bestämde sig för att kontraktera några arbetare för att hjälpa till att slutföra beställningen.

 

”Även om maskinerna var något mindre jämfört med dagens stora vägmarkeringsbilar, byggde vi alla dessa maskiner på ett år. Jag jobbade 24 timmar om dygnet. Senare byggde jag mitt hus och fick äntligen en ordentlig kontorsplats. Jag hade också ett rum där jag hade min kopieringsmaskin, kallad ’pappersrummet’, som egentligen var min tvättstuga”, säger Storjordet leende.

 

”Jag sålde redan vägmarkeringsmaskiner utanför Norge mitt första verksamhetsår 1982, till Island och Färöarna. Inte långt efter levererade jag maskiner till Rumänien och Ryssland och sedan till Finland och Sverige”, säger Storjordet.

 

Med fokus på produktkvaliteten

De många åren i Trysil RMM har gett Storjordet många unika historier att berätta, allt från valjakt till att sändas i tv och radio på Färöarna, för att bara nämna några. Storjordet sålde Trysil RMM 1997, och gick i pension.

 

Att vara kvar i branschen i 40 år är ingen lätt uppgift och Jutulstad tror att en av nyckelfaktorerna bakom deras ständiga framgång är hur Trysil RMM är specialist på sin marknad, håller fast vid det de kan bäst, samtidigt som de fokuserar på innovation och förbättringar.

 

”Vi har aldrig varit den typen av företag som försöker allt. I stället vill vi vara trogna branschen vi är i och göra det vi vet att vi är bra på samtidigt som vi letar efter nya innovativa lösningar”, säger Jutulstad. ”Jag tror att det här verkligen visar hur allt är möjligt, om du vill få det att hända.”

 

När Jutulstad kom ombord tyckte han att det var överraskande och intressant hur hela processen drevs från Trysils skogar. Deras kontor har sett många tillägg under åren, eftersom deras tillväxt har krävt mer utrymme.

 

”Vi har arbetat från samma plats i 40 år. Jag brukar säga att vi är Trysils bäst bevarade hemlighet, eftersom området är allmänt känt för skidåkning och natur”, säger Jutulstad.

 

Lång historia av hög kvalitet

Att arbeta i samma bransch i så många år har gett Trysil RMM möjlighet att verkligen specialisera sig på det de gör, och ständigt förbättra sina processer och produkter. Den höga kvaliteten har resulterat i intresserade kunder från flera länder och denna internationella efterfrågan är något Trysil RMM vill jobba vidare med.

 

– Nu kan vi se att kunder från hela världen uppskattar det vi gör, vilket är en riktigt rolig process att vara med om, säger Jutulstad.

 

Det kanske bästa vittnesmålet om kvaliteten på maskinerna från Trysil RMM är hur de nu bygger en ny maskin för Färöarna, som kommer att ersätta den maskin som ursprungligen levererades av Storjordet. Det betyder att originalmaskinen har varit i drift i 33 år.

 

Storjordet bor bredvid deras kontor och kan hänga med i vad Trysil RMM jobbar med och han kommer ofta förbi för att kolla utvecklingen. Jutulstad berättar att de ofta ser den 90-årige grundaren komma förbi på sin ATV.

 

”Jag antar att jag gjorde ett bra jobb och fick ett gott rykte. En gång var jag på en mässa och en konkurrent kom fram till mig och sa att det inte var någon idé för honom att försöka sälja maskiner till Norge, för alla ville bara göra affärer med mig”, säger Storjordet skrattande.